Френската EDF придоби американската GE Steam Power

Американската компания GE Vernova (известна преди като GE Steam Power) финализира продажбата на част от своите конвенционални ядрени технологии и услуги на EDF. В тях влизат парните турбини Arabell, като дружеството Arabelle Solutions става дъщерно на EDF. Сделката включва оборудване за ядрени острови за нови АЕЦ, както и за съпътстващи дейности по поддръжката и модернизацията на съществуващите атомни централи извън Северна и Южна Америка, съобщи world-nuclear-news.org.

Френската енергийна група EDF заяви, че сделката ще ѝ позволи да придобие ключови за ядрената индустрия технологии и умения. Парните турбини на Arabelle Solutions ще бъдат използвани за реактори като EPR, EPR2, както и за малки модулни реактори.

GE Vernova съобщи, че остава ангажирана с ядрения сектор и продължава да инвестира в технологии от следващо поколение. Френският президент Еманюел Макрон приветства новината с публикация в платформата X. През 2022 г., именно от производствената площадка на GE Steam Power в Белфор, Източна Франция, той обяви плановете на Франция за нови ядрени мощности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *