Атомната индустрия на Франция се сблъсква с огромен недостиг на инвестиции

Бъдещите инвестиции във френската компания Electricite de France S.A. (EDF) могат да надхвърлят 20 милиарда евро на година. Това стана ясно от изявление на френския министър на енергийния преход Анес Пание – Рюнаше по време на конференция по въпросите на атомната енергия в Париж, пише „Ройтерс“.

Държавната компания се сблъсква с огромен недостиг на инвестиции, необходими за поддържане на атомния ѝ парк, както и за строителство на нови реактори и производство на възобновяема енергия. Генералният директор на EDF Люк Ремон по-рано оцени необходимия обем от средства на 25 милиарда евро.

Френското правителство обяви плановете си за строителство на минимум 6 нови атомни енергоблока, за които, според министъра, ще са необходими около 3 милиарда евро инвестиции годишно.

EDF и кабинета водят преговори и за нови регулации в атомната индустрия, които ще позволят на групата да инвестира в свои проекти и ще защити потребителите от прекален ръст на цените.

Представители на над 20 страни присъстваха на конференцията и публикуваха призив за подкрепа на атомната енергия на Климатичната конференция на ООН (COP28), която ще се проведе от 30 ноември до 12 декември в Дубай.

EDF в България

Припомняме, че по врема на последното служебно правителство EDF бе поканена да участва в завършването на проекта АЕЦ „Белене“, но след това сегашният кабинет реши да преговаря с Украйна за продажба на двата ВВЕР реактора, които България плати на руската „Росатом“. През май т.г. Министерството на енергетиката дори съобщи, EDF e представила детайлен план как би се извършило предпроектно проучване за възможностите да се довърши замразеният проект за втора атомна централа, но такъв документ така и не бе представен публично.

В края на 2022 година АЕЦ „Козлодуй“ и дъщерната компания на EDF – Framatome, подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за шести енергоблок на централата. Преди това АЕЦ „Козлодуй“ подписа подобно споразумение с американската Westinghouse за петия блок на централата. Тези стъпки са свързани с диверсификацията на руското ядрено гориво за двата реактора, което в момента България получава от руската ТВЭЛ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *