Атомната индустрия на Франция вдига оборотите

Френските атомни гиганти „Електрисите дьо Франс“ (EDF), „Фраматом“ и „Орано“ отчитат подобрени резултати за 2023 г., в сравнение с 2022 г., предава World-nuclear-news.org. Компаниите в сектора очакват непрекъснат ръст през тази година и благодарение на плановете на Франция да изгражда нови реактори.

EDF, която беше национализирана отново през миналата година, отбелязва рекордни продажби от 139,7 млрд. евро и оперативен приход преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA) от 39,9 млрд. евро през 2023 г. Нетният приход на групата през 2022 г. възлиза на 10 млрд. евро. Компанията заяви, че резултатите ѝ се дължат на значителното увеличение от 41,4 тераватчаса на производството на електроенергия във Франция, в контекста на исторически високите цени, последвали резкия спад от 2022 г.

„Фраматом“ отчете приходи от близо 4,1 млрд. евро през изминалата година, с увеличение от 9,1% в сравнение с 2022 г. Според компанията този ръст се дължи на разработването на европейски реактори с вода под налягане (EPR) от следващо поколение във Франция и Обединеното кралство, както и на повече сервизна дейност за EDF във Франция.

Компанията за ядрен горивен цикъл „Орано“ отчита приходи от 4,8 млрд евро за 2023 г., което представлява ръст от 13,1% на съпоставима годишна база.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *