Архитектите вдигат цените с 25%

Часовата ставка за архитектурни услуги в страната ще се повиши от 100 на 125 лева след Нова година. Решението е на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България (КАБ) след заседание в Пловдив.

Очаква се новите цени да влязат в сила от 1 януари 2024 г., след обнародването в „Държавен вестник“ на промените в Методиката за определяне на размера на възнагражденията за предоставяне на проектантски услуги в устройственото планиране и в инвестиционното проектиране, съобщиха от камарата.

Актуализирани са наименованията на видовете строежи, съгласно съвременните практики и са въведени последните изменения на цените за строителство от края на 2023 г.

Председателят на организацията арх. Владимир Милков ще предостави на депутати законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, като основен акцент в предложенията на КАБ е необходимостта от повишаване ролята на архитекта, който да координира цялостния процес по изпълнение на обектите, на които е главен проектант.

Сред предложенията са намаляване на фазите на проектиране, нови регламенти при оценяване на съответствието на проектите (съобразно категорията на строежите) и при въвеждането на обектите в експлоатация, ускорена дигитализация на процесите и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *