Аржентина девалвира песото, инфлацията стигна 143%

Аржентина обяви рязка девалвация на своята валута и съкращаване на енергийните и транспортните субсидии като част от шокови икономически мерки, които според новия президент Хавиер Милей са необходими за справяне с икономическата „извънредна ситуация“, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на икономиката Луис Капуто заяви в телевизионно послание, че аржентинското песо ще бъде девалвирано с 50% от 400 за щатски долар до 800 песо за долар.

„В продължение на няколко месеца ще бъдем по-зле от преди“, каза министърът, два дни след като либертарианецът Хавиер Милей положи клетва като президент на втората по големина икономика в Южна Америка и веднага предупреди за строги мерки.

Милей каза, че страната няма време да обмисля други алтернативи. Обещанията, с които той бе избран, включват дори закриване на Централната банка, премахване на националната валута и въвеждане на американския долар като средство за разплащане.

Годишната инфлация в Аржентина е 143%, а националната валута се срина. Страната има и огромен фискален дефицит, търговски дефицит от 43 млрд. долара, както и плашещ дълг от 45 млрд. долара към Международния валутен фонд, като до април трябва да изплати 10,6 млрд. долара на многостранните и частните кредитори.

(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *