Ангола излиза от OPEC, петролът поевтиня

Ангола обяви, че излиза от организацията на страните износителки на петрол OPEC заради несъгласие с налаганите от организацията квоти за добив на суров петрол, съобщи местната агенция Ангоп, която цитира министъра на петрола.

По думите на Диамантину де Азеведу време е Ангола да се „концентрира върху собствените си цели“. „Досега не сме имали никакво влияние върху квотите, но ако останем в OPEC, ще понесем последствията от решението за намаляването им“, обясни Азеведу пред обществената телевизия TPA. Тогава Ангола ще бъде „принудена да намали производството си“, добави той.

Миналия месец OPEC+ намали квотите на Ангола за добив на петрол на 1,1 милиона барела дневно. В отговор министерството на петрола на страната изпрати протестно писмо до организацията.

Представителят на Ангола в OPEC Ещевау Педру посочи, цитиран от „Блумбърг“, че страната не възнамерява да спазва квотите.

Петролните фючърси поевтиняха с близо 2%, след като Ангола обяви решението си.

Този ход изглежда подсили надеждите на инвеститорите, че ще има повече петролно предлагане, след като преди днешния си ход африканската държава изрази съпротива срещу последните решения на OPEC, включително това за намаляване на производството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *